dimarts, 1 de març del 2011

MÚSICA DE CAMBRA BARROCA

Aquest tipus de música és una música per a pocs instruments, ja que estava pensada per a ser interpretada en la cambra d'algun palau de nobles o burgesos.

La forma més important per a pocs instrumentistes és la SONATA

La sonata neix de la evolució de la canzona renaixentista per a instruments solistes acompanyats sempre pel baix continu.

En funció del nombre d'instruments solistes distingim les següents tipus de sonates:
  • Sonata a solo, per a unúnic instrument. Si no era acompanyat pel baix continu s'havia d'indicar "senza continuo"

  • Sonata a duo, per a instrument solista i baix continu (clavicembal i violoncello o fagot)

  • Sonata en trio, format per dos linies melòdiques (normalment violíns, oboès i flautes) i baix continu (clavicembal i violoncello o fagot), per tant son un total de 4 instruments. Aquesta formació serà la més habitual i la més important de l'època.
En aquest trio sonata, els instruments aguts no són iguals (violí i flauta).
En aquest trio sonata, els solistes són dos violins


La partitura del trio sonata "la folia" de Vivaldi


Però també distingim dos tipus de sonates en funció d'on era interpretada:
  • Sonata da Chiesa, per a ser interpretada en una església. Per tant, el baix continu serà esrà interpretat per l'orgue i no el clavicembal o llaüt.
        Aquest tipus de sonata alternana quatre moviments en una successió de temps i estils: lent (contrapuntistic), ràpid (fugat), lent (homòfon) i ràpid (fugat). Aquests estan contrastats rítmicament però units temàticament per un mateix material.
  • Sonata de Camera, per a ser interpretada en una cambra d'un palau. Molt emparentat amb la dansa, per tant alterna una introducció (preludi); lent més allegro; lent; allegro i presto.
        El compositor més important de Sonates és Domenico Scarlatti, ja que és qui va crear la sonata bipartita monotemàtica (A-A') a la manera de la suite de danses. 


Sonata per a clavicembal de Scarlatti.