Definició: L'altura és la qualitat del so que ens indica si es agut o greu. I depén de la longitud d'ona, és a dir, de la freqüència. A més freqüència més agut. Aqueta magnitud s'expressa en Hz. (Hertz) (Hercios)
Exemple Agut/Greu infatil de Damaris Gelabert
Aquestes ones corresponen a les següents notes:
- 110 Hz/seg. : Equival a un La1
- 220 Hz/seg. : Equival a un La2
- 440 Hz/seg. : Equival a un La3 (el 'la' en que afina una orquestra) (també és el que coneixem en flauta)
- 880 Hz/seg. : Equival a un La4
Osciloscopi on s'observen les ones dibuixades de més greus a més agudes
Altaveu que vibra en funció de la freqüència. Com més agut més ràpid es mou
Tipus d'ones: Distinguim a "grosso modo" 3 tipus d'ones en funció de la rapidessa en que vibren, és a dir, de la seva freqüència.
- Els ultrasons, que són vibracions tan tan agudes que la oïda no es capaç de captar-los. Són aquells que vibren més de 20.000 Hz en un segon.
- Els infrasons, que són vibracions tan tan greus que la oïda no es capaç de captar-los. Són aquells que vibren menys de 20 Hz en un segon.
- Els sons, que són les vibracions que la oïda sí que capta. Son aquells que vibren entre 20 i 20.000 Hz. en un segon.
Representació gràfica:
Ara bé!!! Com es representa l'altura dels sons en música? En les notes musicals (do-re-mi-fa-sol-la-si-do'-re'...) per tant, necessitem al menys 3 elements fonamentals (en la notació tradicional):
- Pentagrama: que està format per cinc línies i quatre espais (penta=cinc; grama=escrit o gràfic) on es col·loquen les diferentes notes. Com més baix estan situades més greus són, i al revés, com més amunt estan situades més agudes són.
PENTAGRAMA |
2. La clau: la clau és el símbol que designa el nom de les notes a un pentagrama, sense clau es imposible saber el nom de les notes. Hi ha 7 claus, encara que la més empleada és la de sol (per a instruments aguts) i la clau de fa en 4ª línia (per a instruments greus).
Les 7 claus musicals. |
3. Notes musicals: com ja sabràs, tenim 7 notes musicals naturals. Una vegada acabada la darrera nota, torna a començar la seqüència.
Cal saber que hi han moltes més notes, tant per a baix del primer do com per darrere de l'últim do. |
PER VEURE QUIN ES EL ORIGEN DE LES NOTES MUSICALS PITJA AQUÍ