dimarts, 23 de novembre del 2010

Què és la durada?

Definició: La durada és la qualitat del so que ens indica el temps que un so ha està sonant. Però en música, com indiquem quant dura cada so? Basicament ho sabem per les les figures musicals:

Aquestes quadre l'has de memoritzar ja que és la base de la durada i per tant del ritme.


o per si ho veus més clar d'aquesta altra manera:



Hi han tres signes musicals bàsics que poden modificar la durada de cada nota:
  • El puntet (·) és un signe musical que es col·loca a la dreta de la nota i la seva funció es afegir la meitat del valor de la nota que acompanya. Exemple:
    • una blanca en puntet vale 3 temps (2 de la blanca + 1 del puntet (la meitat de 2)).
    • una redona en puntet val 6 temps (4 de la redona + 2 del puntet (la meitat de 4)).
  • La lligadura és un signe musical amb forma d'arc que es col·loca de manera que uneix dues o més notes i la seva funció es sumar el valor de totes les notes a les que afecta, sempre i quan la nota tingui el mateix nom. Exemple:
    • Un sol negra lligada a un sol blanca i a un sol corchera a de durar 3'5 temps (1 de la negra, dos de la blanca i mig de la corxera).

  • Calderón: és un signe musical que es col·loca damunt o devall la nota la que afecta i la seva funció es allargar la nota indefinidament a gust del director o interpret.


Però un redona (per exemple) que dura 4 temps no durarà sempre lo mateix ja que dependrà de quan valga cada temps, depén del TEMPO. El tempo és la velocitat en què s'interpreta una peça musical i està condicionat per la PULSACIÓ.